Cofnij

Krem z porów i gruszek

Składniki
  

Krem z porów , gruszek z dodatkiem boczku

  • 2 ziemniaki
  • 3 soczyste gruszki
  • 3 pory
  • 10 dag masła
  • ok. 1 i 1/3 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • sól pieprz
  • 100 ml śmietany 36%

Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Z umytych porów odciąć białe części i pokroić w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić pory i gruszki, obsmażyć przez 3 min, po czym dorzucić ziemniaki, następnie zalać rosołem lub wywarem. Gotować ok. 30 min. Doprawić solą, pieprzem. Gorące zmiksować na gładki krem, w trakcie powoli dolewając śmietanę