Cofnij

Łosoś marynowany w burakach

Składniki
  

Na łososia

  • świeży łosoś
  • świeży koper 1 opakowanie
  • 4 ugotowane buraki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • brązowy cukier do smaku

Puree ziemniaczano buraczane

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 szt buraki czerwone gotowane
  • 1 łyzka masła
  • 3 łyzki smietany do sosów
  • sól

Instrukcje
 

Na łososia

  • Buraki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wrzucić do miski. Dorzucić posiekany koper. Dodać musztardę, olej, sól, pieprz i brązowy cukier. Wymieszać. Powstałą marynatą obłożyć łososia. Owinąć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia piec w piekarniku nagrzanym przez około 20 min w folii.

Puree ziemniaczano buraczane

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki . Wszystko razem dobrze wymieszać.