Cofnij

Ciasto czekoladowe z pomaranczowym musem

Składniki
  

Na czekoladowe ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • 2/3 kostki masła
  • 2 jabłka

Na pomarańczowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 pomarańczy

Dodatkowo

  • 1/2 słoiczka marmolady pomarańczowej

Na pomarańczowy mus

  • 1000 ml double cream
  • 250 ml pomarańczowego curd
  • 2 ½ galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody

Instrukcje
 

Na czekoladowe ciasto

  • Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę.
  • Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do formy.
  • Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
  • Marmoladą posmarować wystudzone ciasto
  • Na pomaranczowy curd
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać do powstania gładkiej masy
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
  • Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

Na pomarańczowy mus

  • Śmietanę kremówkę ubić z pomarańczowym kremem(curd). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Wstawić do lodówki do stężenia masy.