Orzechy laskowe umieścić w woreczku foliowym i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć przez kilka minut do zezłocenia. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić na bok.
W osobnym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Ściągnąć z ognia.
Kaszę pęczak wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się kasza na gazie umieścić ponownie cebulę. Dodać do niej 200 gram mrożonego groszku i 400 ml gorącego bulionu. Zagotować i gotować razem około 2 minut. Całość zblendować.
Pod koniec gotowania kaszy dodać do niej pozostałe 200 gram mrożonego groszku. Gotować razem jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności odcedzić z wody. Połączyć kasze gotowaną z groszkiem razem z przygotowanym wcześniej puree z groszku i cebuli. Przyprawić do smaku. Podawać z wyciśniętym sokiem z cytryny i orzechami laskowymi.
U mnie kaszotto podawane z dorszem z piekarnika i serem feta.