Cofnij

Kaszotto z zielonym groszkiem

Składniki
  

  • 75 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 gram kaszy pęczak
  • 400 gram mrożonego groszku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 cytryna

Instrukcje
 

  • Orzechy laskowe umieścić w woreczku foliowym i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć przez kilka minut do zezłocenia. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić na bok.
  • W osobnym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Ściągnąć z ognia.
  • Kaszę pęczak wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się kasza na gazie umieścić ponownie cebulę. Dodać do niej 200 gram mrożonego groszku i 400 ml gorącego bulionu. Zagotować i gotować razem około 2 minut. Całość zblendować.
  • Pod koniec gotowania kaszy dodać do niej pozostałe 200 gram mrożonego groszku. Gotować razem jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności odcedzić z wody. Połączyć kasze gotowaną z groszkiem razem z przygotowanym wcześniej puree z groszku i cebuli. Przyprawić do smaku. Podawać z wyciśniętym sokiem z cytryny i orzechami laskowymi.
  • U mnie kaszotto podawane z dorszem z piekarnika i serem feta.