Cofnij

Śliwkowy chutney

Składniki
  

  • 450 g śliwek
  • 1 łyżka masła
  • duże winne jabłko
  • duża cebula
  • 80 g suszonych owoców rodzynki, żurawina, suszona śliwka, morele
  • kilka nasion gorczycy
  • 350 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 5 goździków
  • mały kawałek imbiru 2 cm
  • mała papryczka chili
  • 350 g brązowego cukru
  • sól do smaku

Instrukcje
 

  • Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Na łyżce masła podsmażyć śliwki. Dodać część brązowego cukru. Podsmażone śliwki przełożyć do osobnego garnka. Do śliwek dodać suszone owoce, pokrojone w kostkę  jabłko, ocet i wino. Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki włożyć do woreczka z gazy i zanurzyć w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dodać resztę cukru i sól , mieszać od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Gorący sos przełożyć do słoików i od razu zakręcić.