Cofnij

Placuszki z jabłkowym kremem (apple curd)

Składniki
  

Na jabłkowy krem ( curd )

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 8 jabłek

Na placuszki

  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 roztrzepane jajko
  • 150 ml mleka

Na gruszki

  • 3 łyżki masła
  • 3 średnie gruszki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cynamon

Instrukcje
 

  • Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka .Dodać jedną łyżkę cukru i wlać odrobinę wody z cytryną. Gotować do rozpadu jabłek i powstania pulpy. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jabłkowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jabłkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Na placuszki

  • Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
  • Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.

Na gruszki

  • Gruszki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć gruszki miąższem do dołu. Podsmażyć aż lekko zbrązowieją . Następnie wsypać cukier, dodać łyżkę wody i cynamon. Podusić gruszki w powstałym syropie.
  • U mnie placuszki dodatkowo polane domowej roboty sosem malinowym.