Cofnij

Kurczak w sosie morelowym

Składniki
  

  • Podudzia 500 gram
  • Cebula czerwona 1 sztuka
  • Morele w puszcze z sokiem 400 gram
  • śmietana 30 % - 150 ml
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • kminek
  • Kilka świeżych moreli przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • Kilka małych marchewek
  • 20 g masła
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • kilka łyżek białego wina

Instrukcje
 

  • Podudzia natrzeć przyprawami. Na patelni podgrzać olej i zrumienić podudzia z obu stron. Dodać cebulę. Chwilę smażyć do zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać morele z puszki ze sokiem. Dusić w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 60 min. Pod koniec dodać śmietanę.
  • Na patelni rozpuścić masło z cukrem uważając żeby się nie spaliło. Dołożyć morele i marchewki, lekko potrząsając patelnią aby cukier nie oblepił łyżki zamiast owoców i marchewek . Przesmażyć chwilę, mieszając co jakiś czas. Dolać białe wino i dusić (bez przykrycia) aż do zredukowania się płynu (max 5 min).
  • Kurczaka podawać z dużym kuskusem, karmelizowanymi morelami i marchewkami.