Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do silikonowych foremek w kształcie serca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka
Na polewę
100 gram gorzkiej czekolady ( minimum 70 %)
100 ml śmietanki 30 %
Do małego garnka/rondelka wlać śmietankę i podgrzewać kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadzać jednak do wrzenia.
Dodać gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszać powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance.
Wystudzone, czekoladowe serca maczać w polewie i odstawić do stężenia masy. U mnie dodatkowo kształt donuta . Wypróbowywałam nową foremkę.