Cofnij

Wieprzowa polędwica w szynce parmeńskiej podawana z sałatką z ziemniaków

Składniki
  

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Sałatka ziemniaczana

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 3 ogórki korniszony
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • 50 gram zielonego groszku
  • Majonez
  • Musztarda

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić).

Sałatka ziemniaczana

  • Ziemniak, seler naciowy, ogórek zielony i ogórki korniszone pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, Dodać zielona fasolę soi i zielony groszek . Dodać sól, pieprz, musztardę i majonez. Wymieszać .
  • Polędwiczkę podawać z sałatką ziemniaczana i brukselkami