Cofnij

Kotlety ziemniaczano- kapuściane z kiełbasą cumberland i cukinią

Składniki
  

Składniki na ziemniaczane pure

  • 500 gram mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Na kotlety

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
  • 400 g ziemniaczanego puree
  • bułka tarta

Dodatkowo:

  • kielbasa cumberland może być inna typu biała
  • male cukinie
  • brukselki

Instrukcje
 

Na ziemniaczane pure

  • Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
  • Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na kotlety

  • Roztopić tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać plasterki ugotowanej kapusty lub brukselek . Smażyć około 5-6 minut.
  • Następnie dodać ziemniaczane puree. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Formować kotlety i obtaczać w bulce tartej. Smażyć na gorącym oleju.
  • Kotlety kapuściano ziemniaczane podawać ze smażoną kielbasa i podsmażaną na tłuszczu po kiełbasie brukselka i cukiniami.