Cofnij

Przyprawa dukkah

Składniki
  

  • 110 g orzechów laskowych
  • 110 g pistacji
  • 80 g sezamu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki płatków solnych

Instrukcje
 

  • Ustawić piekarnik na 180 C. Wstawić rozsypane na blasze orzechy laskowe do piekarnika i piec do zrumienienia przez około 4 minut. Umieścić orzechy na ręczniku kuchennym, starając się usunąć skórę. Następnie umieścić orzechy w blenderze i lekko pokruszyć ( nie na miazgę ).Wysypać do miski. Na gorącej patelni uprażyć ziarna sezamu do zezłocenia ( około 2 minut ). Następnie to samo zrobić z pistacjami oraz ziarnami kolendry i kminku. Ziarna zmielić w młynku do kawy i dorzucić do orzechów laskowych. Wymieszać wszystko z płatkami soli.