Cofnij

Wilgotne ciasto czekoladowe z musem śliwkowym i karmelizowaną śliwką

Składniki
  

Dzień wcześniej zrobić śliwkowy curd

    Na śliwkowy curd

    • 10 żółtek
    • 250 gram drobnego cukru
    • 200 gram miękkiego masła
    • 2 cytryny
    • 700 gram śliwek

    Na czekoladowe ciasto

    • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
    • 1 szklanka wrzątku
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 2 duże jaja
    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
    • 1 szklanka cukru

    Na śliwkowy krem

    • śmietana 36 % 600 ml
    • cukier puder opcjonalnie
    • 750 ml śliwkowego curd
    • 13 listków żelatyny

    Instrukcje
     

    Na śliwkowy curd

    • Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
    • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
    • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno sliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
    • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

    Na czekoladowe ciasto

    • Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
    • Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka.

    Na śliwkowy krem

    • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Międzyczasie podgrzać śliwkowy curd.
    • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
    • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem śliwkowy. Wymieszać i lekko wystudzić. Połączyć z ubita kremówką i wyłożyć na czekoladowe ciasto.
    • U mnie ciasto wykrawane okrągłą foremką i udekorowane karmelizowaną śliwką.