Cofnij

Ziemniaczane pure z białą kiełbasą w sosie wasabi

Składniki
  

Puree z ziemniaków

  • Składniki
  • 500 gram mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Na kiełbasę

  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 125 ml piwa jasnego
  • sól do smaku

Instrukcje
 

Na puree

  • Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
  • Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na kiełbasę

  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię .Zeszklić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i na niej kiełbasę. Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką. Każdą sztukę posmarować musztardą wymieszaną z miodem. Zalać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 minut.
  • Pasta wasabi
  • Mleko kokosowe 200 ml
  • Opcjonalnie wymieszać pastę wasabi z mlekiem kokosowym.
  • Podawać z dowolnymi warzywami. U mnie brukselka i zielona fasola soi. Dodatkowo ostry sos chrzanowy wasabi ( firma Provitus)