Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na kiełbasę
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię .Zeszklić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i na niej kiełbasę. Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką. Każdą sztukę posmarować musztardą wymieszaną z miodem. Zalać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 minut.
Pasta wasabi
Mleko kokosowe 200 ml
Opcjonalnie wymieszać pastę wasabi z mlekiem kokosowym.
Podawać z dowolnymi warzywami. U mnie brukselka i zielona fasola soi. Dodatkowo ostry sos chrzanowy wasabi ( firma Provitus)