Cofnij

Knedle ze śliwkami, z sosem z owoców leśnych i sernikiem na zimno

Składniki
  

  • Ziemniaki 700 gram
  • Mąka 350 gram
  • 2 jajka
  • 500 gram śliwek

Instrukcje
 

  • Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Śliwki umyć . Przekroić na pół . Usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka ułożyć połówkę śliwki, zawinąć w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.
  • U mnie podane z sosem z owoców leśnych oraz sennikiem na zimno zamiast śmietany.