Cofnij

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym

Składniki
  

Na ciasto krucho-drożdżowe

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Na nadzienie pistacjowe:

  • 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji plus 100 gram pokruszonych pistacji jako dodatek do nadzienia
  • 75 ml wody
  • 200 g cukru
  • 200 gram kremu pistacjowego ze słoika

Instrukcje
 

Na ciasto krucho-drożdżowe

  • 1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.

Na nadzienie pistacjowe:

  • Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
  • Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
  • Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
  • Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze).Gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z kremem pistacjowym ze słoika. Dodać 100 gram pokruszonych pistacji.
  • Na drugi dzień ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść pistacjowe nadzienie , zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).
  • Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.