Cofnij

Kurczak jambalaya

Składniki
  

  • 4 podudzia z kurczaka ze skórą
  • 250 gram krewetek
  • pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki może być chorizo
  • 100 gram wędzonego boczku w kostce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 łyżki jambalaya pasty
  • mieszanka przypraw po 1/2 łyżeczki z każdego rodzaju : świeżo mielony czarny pieprz, czosnek granulowany, kminek , suszona bazylia , wędzona papryka w proszku, suszony tymianek, chili w proszku, sól
  • 1 litr bulionu
  • 2 kubki ryżu

Instrukcje
 

  • Rozgrzać patelnię z odrobina oleju i podsmażyć boczek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć udka z kurczaka, do zezłocenia. Podsmażonego kurczaka dodać do boczku. Na patelni podsmażyć cebulę z papryką. Następnie dodać czosnek i smażyć rzez minutę. Przełożyć do kurczaka i boczku. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pomidory, pastę jambalaya i przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić przez około 20 min na średnim ogniu . Następnie dodać ryż. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 min. Pod koniec dodać krewetki i dusić całość jeszcze kilka minut razem.