Cofnij

Kaszotto z dorszem i szparagami podawane z dorszem

Składniki
  

Na kaszotto

  • kasza pęczak 100 gram
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • grzyby suszone 50 gram
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieczarki 100 gram
  • wino 125 ml
  • parmezan 5 łyżek
  • czosnek
  • oliwa
  • masło 1 łyżka
  • wywar grzybowy pozostały z moczenia grzybów

Na dorsza

  • Filet z dorsza 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instrukcje
 

Na kaszotto

  • Suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wrzątku. Odstawiamy do namoczenia na ok. godzinę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć. Wrzucić namoczone, odsączone grzyby. Podsmażyć. Dorzucić pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, wycisnąć ząbek czosnku. Wymieszać. Dorzucić kaszę pęczak. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać białe wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową grzybowego wywaru. Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz Proces dodawania płynu trwa ok. 20 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i parmezan.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
  • Kaszotto podawać z dorszem i szparagami