Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć. Wrzucić namoczone, odsączone grzyby. Podsmażyć. Dorzucić pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, wycisnąć ząbek czosnku. Wymieszać. Dorzucić kaszę pęczak. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać białe wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową grzybowego wywaru. Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz Proces dodawania płynu trwa ok. 20 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i parmezan.