Cofnij

Ciasto z rabarbarowym musem

Składniki
  

Na rabarbarowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • rabarbar w puszce- 2 sztuki 540 gram jedna sztuka

Na ciasteczkowy spód:

  • 160 gram herbatników oreo
  • 40 gram roztopionego masła

Na rabarbarową galaretkę:

  • rabarbar w puszce- 2 sztuki 540 gram jedna sztuka
  • 3 galaretki agrestowe

Na rabarbarowy mus

  • 1000 ml rabarbarowego curdu
  • 10 listków żelatyny

Instrukcje
 

Na rabarbarowy curd

  • Rabarbar odcedzić z soku na sitku. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać rabarbarowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- rabarbarową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na ciasteczkowy spód:

  • Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je wałkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem.
  • Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Na rabarbarową galaretkę:

  • Rabarbar zagotować z sokiem w garnku i rozpuścić w nim 3 galaretki. Wylać na ciasteczkowy spód.

Na rabarbarowy mus

  • Rabarbarowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem rabarbarowy. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.