Cofnij

Dyniowe risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki
  

Risotto dyniowe

  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu
  • gałka muszkatołowa chili w proszku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 50 g pokruszonego sera gorgonzola
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • masło

Na rybę

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Instrukcje
 

Risotto dyniowe

  • W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła, parmezan oraz ser gorgonzola. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać.

Na rybę

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
  • Risotto podawać z dorszem, zielonym gotowanym groszkiem i ogórkiem.