Cofnij

Tarta z karczochami

Składniki
  

Na ciasto

  • masło do wysmarowania foremki
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • jajko
  • kilka łyżek zimnej wody

Na nadzienie

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki (80 mśmietanki kremowej 30%
  • tarty parmezan
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 puszka karczochów odsączonych z soku i małe cukinie

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Posmarować masłem formę do tarty o śr. ok. 25 cm. Na blat wysypać mąkę, sól i zimne masło, połączyć. Przełożyć do miski, dodać parmezan, wbić jajko i wyrobić ciasto, dolewając odrobinę wody co jakiś czas. Ciasto powinno być elastyczne i nadawać się do wałkowania.
  • Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto pod rozmiar foremki, pamiętając, aby był zapas na wywinięcie boków. Przełożyć ciasto do formy, dociskając wokół brzegów. Wyłożyć dno papierem do pieczenia
  • Nagrzać piekarnik do temp. 190°C.Na papier wysypać suchą fasolę .Piec z obciążeniem najpierw 20 min, potem zdjąć wszystko i dopiec jeszcze 8 min.

Na nadzienie

  • Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser parmezan.
  • Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć mini cukinie przekrojone na pół i karczochy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta