Cofnij

Nadziewana pieczarka z risotto z krewetkami

Składniki
  

Na krewetki

  • 300 g dużych krewetek bez pancerzy najlepiej świeżych szarych, ale mogą być też te już obgotowane i rozmrożone
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 papryczka chili bez ziarenek drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • 0.5 pęczka pietruszki drobno posiekana
  • sól pieprz

Na risotto

  • 1 mały por drobno pokrojony
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/4 szklanki białego wina
  • przyprawy: sól pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • ok. 600 ml bulionu jarzynowego
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • masło oliwa

Na pieczarki

  • 1/ 2 szklanki soczewicy z puszki
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: po pół łyżeczki kminu i mielonej kolendry i ostrej papryki
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 6 pieczarek Portobello
  • 6 pomidorów koktajlowych

Instrukcje
 

Na krewetki

  • Oliwę rozgrzać, dodać czosnek, chili i krewetki. Smażyć przez 1 minutę z każdej strony, dodać białe wino, sól, pieprz i pietruszkę. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć krewetki na talerzyk

Na risotto

  • Na patelnię po smażeniu krewetek wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pora. Następnie dodać surowy ryż. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty.

Na pieczarki

  • Soczewicę i ciecierzycę odsączyć z wody. Dodać łyżkę oliwy, starty ząbek czosnku, natkę, przyprawy, paste tagine oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe. Całość dusić na patelni przez około 10 min.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni Pieczarki położyć wypukłą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć nadzienie z soczewicy i ciecierzyc do pieczarek. Piec przez ok. 20 minut.
  • Risotto podawać z nadziewaną pieczarką.