300gdużych krewetek bez pancerzynajlepiej świeżych szarych, ale mogą być też te już obgotowane i rozmrożone
50mlbiałego wytrawnego wina
3ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1łyżeczka soku z cytryny
1papryczka chili bez ziarenek drobno pokrojona
2łyżki oliwy
0.5pęczka pietruszki drobno posiekana
sólpieprz
Na risotto
1mały por drobno pokrojony
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2szklanki ryżu arborio
1/4szklanki białego wina
przyprawy: sólpieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
ok. 600 ml bulionu jarzynowego
1/3szklanki startego parmezanu
masłooliwa
Na pieczarki
1/ 2szklanki soczewicy z puszki
1/2szklanki ciecierzycy z puszki
1ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
2łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: po pół łyżeczki kminu i mielonej kolendry i ostrej papryki
1łyżka pasty tagine
6pieczarek Portobello
6pomidorów koktajlowych
Instrukcje
Na krewetki
Oliwę rozgrzać, dodać czosnek, chili i krewetki. Smażyć przez 1 minutę z każdej strony, dodać białe wino, sól, pieprz i pietruszkę. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć krewetki na talerzyk
Na risotto
Na patelnię po smażeniu krewetek wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pora. Następnie dodać surowy ryż. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty.
Na pieczarki
Soczewicę i ciecierzycę odsączyć z wody. Dodać łyżkę oliwy, starty ząbek czosnku, natkę, przyprawy, paste tagine oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe. Całość dusić na patelni przez około 10 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Pieczarki położyć wypukłą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć nadzienie z soczewicy i ciecierzyc do pieczarek. Piec przez ok. 20 minut.