Cofnij

Placuszki z groszkiem

Składniki
  

Na placuszki

  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz
  • 1 roztrzepane jajko
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szklanka puree z zielonego groszku

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • kilka gałązek koperku

Na sos do szparagów

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 cytryny sok
  • 100 g masła klarowanego
  • szczypta posiekanej drobno świeżej pietruszki
  • szczypta posiekanego świeżego drobnego szczypioru
  • sól majeranek , oregano, tymianek
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo

  • pęczek ugotowanych szparagów

Instrukcje
 

Na placuszki

  • Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
  • Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć gałązki koperku. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut

Na sos do szparagów

  • W dużej misce umieścić jajko, dwa żółtka, sok z cytryny i bulion. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, na szparagi. Uważać, żeby miska nie dotykała wody. Ubijać trzepaczką zawartość miski. Kiedy masa zacznie się podnosić i być puszysta, zdjąć z ognia i zacząć dodawać klarowane masło. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać zioła i przyprawy.
  • Placuszki podawać z dorszem i szparagami polanymi ziołowym sosem.