Cofnij

Pulpety wołowe w sosie grzybowo śliwkowym

Składniki
  

Na pulpety

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 30 g masła
  • sól i pieprz
  • 1/ 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • garść świeżej pietruszki posiekanej
  • olej do smażenia
  • 30 ml bulionu mięsnego

Na sos

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych
  • 8 śliwek suszonych
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1/3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • przyprawy: sól pieprz, papryka , czosnek, kmin rzymski, tymianek
  • powidła śliwkowe do smaku

Instrukcje
 

Na pulpety

  • Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę zeszklić na maśle. Do mięsa dodać bułkę i cebulę. Następnie dodać jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować kotlety, i smażyć na rozgrzanym oleju.

Na sos

  • W naczyniu żaroodpornym umieścić grzyby suszone z wywarem z namaczania. Następnie dodać suszone śliwki, bulion, wino, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Doprawić przyprawami. Wymieszać. Następnie dodać pulpety z tłuszczem na którym były smażone. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec ściągnąć pokrywkę i dusić bez przykrycia , do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku powidłami śliwkowymi.
  • U mnie pulpety podawane z makaronem , soczewicą i szparagami.