2upieczone lub ugotowane buraki pokrojone w kostkę
1jabłko pokrjone w talarki
50grzielonej fasoli soi
1awokado pokrojone w kostkę
1pomarańcz pokrojony w talarki
feta pokruszona opcjonalnie
Na sos
2łyżki musztardy
2łyżki płynnego miodu
1łyżka oliwy z oliwek
1łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na kurczaka
Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i soli. Kurczaka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąc pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.
Sałatka z czerwonej kapusty
Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem z dodatkiem miodu.
Na sos
W miseczce umieścić musztardę z miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładniej i jednolitej konsystencji. przyprawić.