Cofnij

Puree z kalafiora z piersią z kaczki

Składniki
  

Na puree z kalafiora

  • 250 g kalafiora bez łodyżek, podzielonego na różyczki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • śmietana 36 % opcjonalnie
  • gałka muszkatołowa
  • mielony kmin rzymski

Na kaczkę

  • 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g

Na sałatkę

  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • majonez opcjonalnie
  • musztarda gruboziarnista

Instrukcje
 

Na puree z kalafiora

  • Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatołową i kminkiem. Wymieszać ze śmietaną.

Na kaczkę

  • Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
  • Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i doprawić do smaku majonezem i musztardą.