250gkalafiorabez łodyżek, podzielonego na różyczki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
śmietana 36 % opcjonalnie
gałka muszkatołowa
mielony kmin rzymski
Na kaczkę
2piersi kaczki ze skórkąkażda po ok. 200 – 250 g
Na sałatkę
2łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
1/2ogórka pokrojonego w kostkę
1awokado pokrojone w kostkę
1jabłko pokrojone w kostkę
sól
pieprz
majonez opcjonalnie
musztarda gruboziarnista
Instrukcje
Na puree z kalafiora
Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatołową i kminkiem. Wymieszać ze śmietaną.
Na kaczkę
Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na sałatkę
Wszystkie składniki wymieszać w misce i doprawić do smaku majonezem i musztardą.