Cofnij

Pierogi z jagodami

Składniki
  

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Dodatkowo :

  • 500 gr jagód
  • cukier

Na salsę truskawkową

  • 10 świeżych truskawek
  • kilka śliwek węgierek
  • garść jagód
  • Miód
  • Sos tabasco
  • świeży tymianek
  • Na ciasto pierogowe

Instrukcje
 

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać. Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało 30 min.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć jagody i cukier. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Na salsę truskawkową

  • Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .
  • U mnie pierogi dodatkowo podane z kwaśną śmietaną, cukrem i sosem jagdowym.