½łyżeczki mielonego kardamonukuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
8pomidorów koktajlowych obranych ze skórki
1/2szklanki passaty pomidorowej
1puszka pomidorów
150mlmleka kokosowego
świeża kolendra
Na dorsza
4filety z dorsza
3łyżki oliwy
sól
pieprz
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2łyżeczka słodkiej papryki
1/2łyżeczki kurkumy
1/2łyżeczki oregano
1/2łyżeczki ostrej papryki
Instrukcje
Na curry
W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Smażyć do zrumienienia.
Dodać przyprawy i chwilę razem podsmażyć. Podlewać odrobiną wody gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię. Dusić kilka minut. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół.
Wlać passatę pomidorowa i pomidory z puszki, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać czarną fasole i zieloną fasolę soi. Dolać 1/4 szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.
Na dorsza
Umyte i osuszone na ręczniku papierowym filety doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć dorsza i smażyć na złoty kolor po ok. 5 minut, z każdej strony.
Dorsza podawać z curry. U mnie dodatkowo karmelizowane papryki