Nagrzać piekarnik do 160 Masłem nasmarować foremkę ceramiczną. Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Wysuszyć na ręczniku papierowym. Międzyczasie w małym rondelku umieścić mleko i śmietankę. Dodać przeciśnięty czosnek, tymianek, cebulę. Podgrzać mleko ze śmietanką do momentu aż zacznie bąbelkować. Odstawić na bok. Dodać gałkę muszkatołowa i wymieszać. W ceramicznym naczyniu warstwowo układać ziemniaki i polewać każda warstwę sosem i posypywać startym serem. Wstawić do piekarnika na około 60 min.
Ja część swoich ziemniaków zrobiłam w osobnych, okrągłych foremkach.
Na dorsza
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.