1i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołuobranego ze skóry i kości
1/2szklanki warzyw z rosołumarchew, seler, pietruszka
1cebula drobno pokrojona
1ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1łyżeczka startego na tarce imbiru
1/3szklanki białego wytrawnego wina
1/3szklanki bulionu lub wody
1/4łyżeczki chili w proszku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos malinowy
200gmrożonych malin
100mlczerwonego wina
40gmiodu
50gmasła
Brązowy cukier opcjonalnie
Ocet balsamiczny opcjonalnie
Na truskawkową salsę
10świeżych truskawek
kilka śliwek węgierek
garść jagód
miód
sos tabasco
tymianek
Instrukcje
Na pierogi
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko niezbyt niedokładnie. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
Na farsz
Na patelni, na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, co jakiś czas mieszając. Dodać starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażyć, mieszając przez około 2 minuty. Dolać 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparować . Wlać bulion i dorzucić gotowane warzywa z rosołu. Doprawić solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Lekko odparować z nadmiaru . Zostawić do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki zmielić w maszynce (ewentualnie rozdrabnić w blenderze).
Sos malinowy
Miód skarmelizować na patelni . Następnie dodać maliny i czerwone wino. Gotować ok 5 minut. Dla wzbogacenia smaku dodać octu balsamicznego i trochę brązowego cukru. Przetrzeć przez sitko i dodać masło.
Na truskawkową salsę
Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .