Cofnij

Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie z sera pleśniowego

Składniki
  

Polędwica wieprzowa

  • 500 gramów polędwicy wieprzowej
  • pieprz grubo mielony
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • kmin rzymski
  • pokruszone pistacje

Na sos :

  • 200 gr niebieskiego sera pleśniowego
  • 200 ml śmietanki 30 %

Dodatkowo

  • Makaron zielony wstążki ugotowany według instrukcji na opakowaniu

Instrukcje
 

Polędwica wieprzowa

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić przyprawami. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podzielić jej wagę na pół żeby uzyskać maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekać 5 minuObtoczyć w pokruszonych pistacjach.

Na sos :

  • Śmietankę podgrzać w rondelku, dorzucić ser pleśniowy i mieszać do momentu rozpuszczenia w śmietance.
  • Ugotowany makaron połączyć z sosem z sera pleśniowego.
  • Polędwiczki podawać z makaronem, sosem i szparagami.