Cofnij

Knedle serowe z jagodami

Składniki
  

  • 500-550 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 450 gramów twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • około 160 gramów mąki plus do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 gramów jagód
  • cukier

Instrukcje
 

  • Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Jagody umyć. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i mąkę. Dodać przeciśnięty przez praske twaróg. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka ułożyć jagody, dodać cukier. Utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.
  • Podawać z kwaśną śmietaną, owocami i owocowym sosem.