Cofnij

Pączki piwne z kremem z czarnej porzeczki

Składniki
  

Na krem z czarnej porzeczki

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gram mrożonej czarnej porzeczki mogą być świeże

Składniki na około 20 sztuk pączków :

  • 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml piwa w temperaturze pokojowej
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 drobnego cukru do wypieków
  • duża szczypta soli
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego

Do smażenia:

  • olej rzepakowy smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Instrukcje
 

Na krem z czarnej porzeczki

  • Mrożone porzeczki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia. Zblendować na gładką masę. Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Na pączki

  • Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
  • Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać porzeczkowym kremem i posypać cukrem pudrem

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.