Cofnij

Deser mango z galaretką truskawkową

Składniki
  

Składniki na spód

  • ⦁ 80 g masła roztopionego
  • ⦁ 190 g pokruszonych herbatników

1 warstwa :

  • ⦁ 750 ml mango lassi ja wykorzystałam kupny jogurt ale możecie też zrobić własne
  • ⦁ 8 listków żelatyny

2 warstwa

    ⦁ 3 galaretki truskawkowe plus 900 ml wody

    • ⦁ 500 gram truskawek

    Instrukcje
     

    Na spód:

    • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
    • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

    1 warstwa :

    • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
    • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
    • Letnią żelatynę dodać do mango lassi. Wymieszać i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, do stężenia.

    2 warstwa

    • Truskawki umyć. Usunąć szypułki. W gorącej wodzie ( 900 ml ) rozpuścić galaretki. Odstawić do wystudzenia. Na musie z mango ułożyć truskawki, jedna koło drugej. Tężejącą galaretką zalać truskawki.

    3 warstwa

    • 3 warstwę zrobić według instrukcji na 1 warstwę.
    • Udekorować truskawkami.