Cofnij

Rolada kapuściana z prażonej kaszy gryczanej

Składniki
  

Na roladę

  • liście kapusty włoskiej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prazonej
  • 100 gramów suszonych grzyb namoczonych wcześniej w wodzie
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • kmin mielony
  • czubryca
  • 1 cebula pokrojna w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na sos grzybowy

  • 100 gramów suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 250 gramów pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

Na roladę

  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodac odsączone z wody grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. W trakcie smażenia dodać pokrojone w kostkę jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielski. Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami i grzybami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
  • Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
  • Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie, na liściach rozłożyć masę z kaszy gryczanej i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii.

Na sos grzybowy

  • Na oleju z masłem zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodać odsączone suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając.Wlać wino i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
  • Na koniec dodać śmietankę.
  • Roladę podawać z sosem grzybowym. U mnie dodatkowo sałatka ( awokado, seler naciowy, jabłko i ogórek w sosie majonezowo musztardowyoraz ziemniaki hasselback