Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodac odsączone z wody grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. W trakcie smażenia dodać pokrojone w kostkę jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielski. Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami i grzybami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie, na liściach rozłożyć masę z kaszy gryczanej i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii.