Cofnij

Jagnięcina z grillowanymi brzoskwiniami

Składniki
  

Na jagnięcinę

  • 4 kotlety jagnięce
  • 4 łyżki tangy yakisoba sos
  • sok z jednej pomarańczy
  • pieprz opcjonalnie

Na pesto :

  • 1 szklanka liści bazylii
  • 1/3 szklanki liści mięty
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pini
  • sok z połowy małej cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Dodatkowo

  • 8 połówek brzoskwin grillowanych
  • 8 połówek młodych ziemniaków grillowanych

Instrukcje
 

Na jagnięcinę

  • Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać tangy yakisoba sos i pieprz do smaku. Wymieszać. Sosu dodać tyle, żeby wystarczyło na pokrycie mięsa. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć, polac resztą marynaty i odstawić na mniej więcej 15 minut.
  • Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.

Na pesto :

  • Wszystkie składniki na pesto poza oliwą i sokiem z cytryny zblendować
  • Na koniec dodać oliwę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do połączenia składników.
  • Jagnięcinę podawać z pesto bazyliowo- mietowym oraz grillowanymi brzoskwiniami i młodymi, grillowanymi ziemniakami.