Cofnij

Czekoladowe ciasto Baileys

Składniki
  

Na ciasto

  • 260 gram mąki pszennej
  • 414 gram cukru tak było w oryginalnym przepisie. Ja zawsze daje mniej
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 24 o ml oleju
  • 240 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody
  • 240 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 130 pokruszonej gorzkiej czekolady

Mus

  • 80 g cukru
  • 2 jajka oddzielnie żółtka od białek plus 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g niesolonego masła
  • 130 g gorzkiej czekolady np. Lindt 70%
  • 1 łyżka brandy

Warstwa śmietanowa:

  • 600 ml double cream
  • cukier puder opcjonalnie
  • 3 listki zelatyny

Dodatkowo:

  • 500 gram malin

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 C. ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )
  • Międzyczasie umieścić pokruszoną, gorzka czekoladę w misce. W rondelku umieścić drugą połowę likieru i skondensowane mleko słodzone. Zagrzać do zagotowania. Ciepłą miksturę wylać na pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na ciasto, tak żeby sos wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.

Na mus

  • Do metalowej miski wsypać 30 g cukru, dodać 3 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki na na całą noc.

Warstwa śmietanowa:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do żelatyny dodać łyżkę śmietany, dokładnie wymieszać i dodać do masy śmietanowej. Krótko zmiksować.Na czekoladowym musie ułożyć maliny a na to wyłożyć bitą śmietanę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.