Cofnij

Morszczuk w sosie ogórkowym

Składniki
  

Na ogórkowy sos

  • 4 łyżki oleju najlepiej rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pora
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • pęczek koperku
  • sól biały pieprz, cukier i sok z kiszonych ogórków

Na morszczuka

  • 2 filety z morszczuka
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instrukcje
 

Na ogórkowy sos

  • Na patelni, na rozgrzanym oleju z masłem, zeszklic drobno posiekanego pora i pokrojone w kostkę, umyte i obrane ogórki. Smażyc około 5 minut. Po tym czasie dolać bulion i śmietankę. Sos gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, tak by część płynu mogła odparować.
  • Po kilku minutach doprawić go solą i pieprzem, odrobiną cukru, i wrazie konieczności sokiem z kiszonych ogórków. Na samym końcu dodać posiekany koperek.

Na morszczuka

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
  • Rybę podawać z ziemniaczanym puree z dodatkiem gęstej śmietanki i dużej ilości czosnku.