Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie
6podudzi z kurczaka
4pomarańcze
3łyżki miodu
3łyżki sosu sojowego
1łyżka soku z cytryny
1łyżka świeżego tymianku
1/2łyżeczki imbiru
2ząbki czosnku
1płaska łyżeczka soli
1czerwona cebula
Buraczane risotto
1jabłko pokrojone w kostkę
2pieczone buraki pokrojone w kostkę
2łyżki oliwy
1cebula pokrojona w kostkę
4ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
150gramów dużego kuskusu
200mlbulionu warzywnego
200mlsoku buraczanego
1/4szklanki czerwonego wina.
czerwona papryka i kurkuma do smaku
Na surówkę
1/4małej główki czerwonej kapusty poszatkowanej
2marchewki starte na tarce
garść ziaren granatu
1jabłko tarte na tarce
Na sos do sałatek
2łyżki majonezu
1łyżka miodu
2łyżeczki musztardy
sól
Dodatkowo
placki tortilli
kulki sera koziego w pistacjach
Instrukcje
Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie
Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i soli. Kurczaka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°Kurczaka ułóżyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.
Buraczane risotto
Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać duży kuskus. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonął przyprawy i smak z patelni.
Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
Wlać bulion i sok z buraka. Gotować bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu.