Cofnij

Dorsz z sałatką z cukinii i gruszki

Składniki
  

Na sałatkę

  • 1 cukinia pokrojona w słupki
  • 1 gruszka umyta pokrojona w słupki
  • 1 jablko umyte pokrojone w słupki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w słupki
  • 1/2 ogórka pokrojonego w słupki
  • świeża pietruszka dorbno pokrojona
  • 4 figi pokrojone w plasterki
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka ziaren dynii
  • majonez musztarda
  • sol
  • pieprz

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instrukcje
 

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem i musztardą.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.