Cofnij

Zupa krem z awokado i szparagów

Składniki
  

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina niekoniecznie
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 dojrzałe awokado
  • świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanej patelni, na maśle udusić pora pokrojonego w plasterki.
  • Szparagi opłukać i odciąć zgrubiałe końcówki. Ugotować na parze przez przez dwie minuty.
  • Następnie przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Dusić przez około 3- 5min.
  • Wlać wino i odparować przez 2 minuty. Wlać wywar i gotować przez kilka minut, aż szparagi będą miękkie.
  • Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z awokado, porem, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
  • Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.