Cofnij

Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem

Składniki
  

  • 4 kawałki dorsza
  • 500 gramów szpinaku
  • 2 marchewki
  • 200 gramów ciecierzycy z puszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 chili pokrojone na małe kawałki
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka poszatkowanej kolendry
  • opcjonalnie kmin rzymski czerwona słodka papryka i granulowany czosnek
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 300 ml słodkiej śmietany do sosów
  • szczypta kurkumy

Instrukcje
 

  • Na tłuszczu umieścić marchewkę pokrojona w talarki. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę i dusić do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać śmietankę. Wymieszać. Dodać kawałki dorsza i całość wstawić do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
  • Można podawać z ryżem.