Cofnij

Szakszuka z tuńczykiem

Składniki
  

  • ⦁ 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • ⦁ 3 posiekane ząbki czosnku
  • ⦁ biała cebula
  • ⦁ świeży zielony groszek 200 gram
  • ⦁ Pomidory w puszce ok 400 gram
  • ⦁ Tuńczyk puszka 200 gram
  • ⦁ pęczek kolendry
  • ⦁ garść posiekanego szczypioru
  • ⦁ pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • ⦁ pomidory suszone kilka sztuk
  • ⦁ 2 łyżeczki kminku
  • ⦁ łyżeczka papryki wędzonej
  • ⦁ gałka muszkatałowa
  • ⦁ kurkuma
  • ⦁ olej
  • ⦁ pieprz
  • ⦁ sól
  • ⦁ 5 jaj

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać paprykę pokrojoną w plastry. Dusić na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać pomidory w puszce , zielony groszek , kminek, delikatnie wszystko wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i suszone pomidory . Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję.Pod koniec dodać tuńczyka. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem