Cofnij

Pączki z lemon curd

Składniki
  

Lemon curd

  • ⦁ 200 gram masła
  • ⦁ 400 gram drobnego cukru
  • ⦁ 10 żółtek
  • ⦁ 8 dużych cytryn

Składniki na około 20 sztuk pączków :

  • ⦁ 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
  • ⦁ 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • ⦁ 200 ml piwa w temperaturze pokojowej
  • ⦁ 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ⦁ 2 jajka
  • ⦁ 2 żółtka
  • ⦁ 70 drobnego cukru do wypieków
  • ⦁ duża szczypta soli
  • ⦁ 80 g masła roztopionego i przestudzonego
  • Do smażenia:
  • ⦁ olej rzepakowy smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Instrukcje
 

  • Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
  • Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
  • Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  • Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
  • Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać lemon curd.

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.