Cofnij

Dorsz z grillowana oberżyną

Składniki
  

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku rpzeciśniete przez praskę
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Na oberżynę

  • Potrzebna grillownica
  • 2 oberżyny pokrojone na plastry
  • 100 ml mirin
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Na warzywa

  • garść poszatkowanej kolendry
  • garść pokruszonych orzechów pekan i Pini
  • poszatkowany szczypior
  • garść pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • 3 rzodkiewki pokrojone w kostkę
  • sól pieprz
  • odrobina oliwy

Instrukcje
 

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.

Na oberżynę

  • W małej miseczce wymieszać składniki marynaty. Połową posmarować obie strony oberżyny. Odstawić na 15 minut. Grillować przez 10 min z każdej aż środek będzie miękki. Międzyczasie polewać marynata

Na warzywa

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  • Dorsza podawać z grillowaną oberżyną i warzywami