Cofnij

Bekonowa pasta na kanapki

Składniki
  

  • 450 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka oleju
  • 45 g brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 125 ml mocnej kawy
  • 65 ml octu winnego
  • 85 g syropu klonowego
  • 125 ml burbonu

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek na brązowo. Zdjąć z patelni.
  • Na osobnej patelni, na łyżce oleju podsmażyć do miękkości cebulę z czosnkiem.
  • Dodać pozostałe składniki i 125 ml wody. Gotować/ Dusić na małym ogniu przez około godziny regularnie mieszając. Dusic do takiego momentu, gdy nie można odróżnić cebuli od boczku. Przerzucić do blendera. Blendowac pulsująco prze 3 sekundy, żeby zachować teksturę. Przełożyć do słoika