Cofnij

Łosoś z sałatką z buraka z sosem z sera pleśniowego

Składniki
  

Na łososia

  • 200 gramów łososia
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • rozmaryn
  • Na sałatkę
  • sałata
  • 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
  • 1 jabłko pokroje w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • ziarno granatu
  • kilka sztuk rzodkiewki pokrojonej w plasterki
  • sól
  • pieprz

Na sos serowy :

  • 100 gramów ser pleśniowy
  • 50 ml śmietanka 30 %

Dodatkowo:

  • pokruszone pistacje

Instrukcje
 

Na łososia

  • Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Skropić cytryną . Na pergaminie ułożyć łososia piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.

Na sos serowy

  • W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.Polać sosem serowym i podawac z łososiem.