Cofnij

Muffiny z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki
  

Na jabłka

  • ⦁ 4 jabłka
  • ⦁ brązowy cukier opcjonalnie
  • ⦁ 2 łyżki budyniu w proszku
  • ⦁ cynamon
  • ⦁ 1 łyżka masła

Na muffiny

  • ⦁ 2 jajka
  • ⦁ 1 szklanka cukru
  • ⦁ 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • ⦁ 1/2 szklanki oleju
  • ⦁ 2 szklanki mąki pszennej
  • ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⦁ sok z 1 cytryny

Na bitą śmietanę

  • ⦁ 500 ml śmietany 36%
  • ⦁ cukier puder opcjonalnie

Instrukcje
 

Na jabłka

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić kostkę. Na gorące masło wrzucić jabłka, dodać brązowy cukier do smaku i cynamon. Dusić przez kilkanaście minut, pilnując, żeby jabłka się nie rozpadły na mus. Pod koniec dodać budyń i chwilę jeszcze razem dusić. Odstawić do wystygnięcia.

Na muffiny

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.12 foremek na muffnki wypełnić ciastem i na wierzchu wyłożyć po łyżce jabłek.
  • Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Na bitą śmietanę

  • Śmietanę ubić z cukrem. Wystudzone muffinki udekorować śmietaną i posypać pokruszonymi pistacjami