Go Back

Kanapkowa pasta z soczewicy

Ingredients
  

Na pastę

  • 200 g. zielonej soczewicy ugotowanej
  • 3 małe cukinie pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 0 5 płaskiej łyżeczki curry
  • 3 łyżki pasty tagine
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • sól i pieprz do smaku

Instructions
 

Na pastę

  • Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzał kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinio dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory przeciśnięte przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusic do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą tagine