Cofnij

Czereśniowy krem (curd)

Składniki
  

  • ⦁ 10 żółtek
  • ⦁ 250 gram drobnego cukru
  • ⦁ 200 gram miękkiego masła
  • ⦁ 2 cytryny
  • ⦁ 700 gram mrożonych czereśni mogą być świeże

Instrukcje
 

  • Mrożone czereśnie umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać czereśniowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno czereśniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .