Cofnij

Filety z kurczaka z jarmużem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • ok. 550 g filetów kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • opcjonalnie - 50 ml białego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
  • 2 garści jarmużu
  • sól pieprz, oliwa, mąka pszenna

Instrukcje
 

  • Filety oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.
  • Całe mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Kurczaka odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
  • Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby smazyć partiami. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wrzucić jarmuż, dodać pokrojone suszone pomidory wyjęte z zalewy i smażyć razem przez 1 minutę. Opcjonalnie wlać wino i chwilę pogotować na większym ogniu.
  • Wlać bulion i zagotować. Włożyć z powrotem mięso na patelnię. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
  • Wlać śmietankę i zagotować.
Słowo kluczowe jarmuż, Królikowe hity, pierś z kurczaka, suszone pomidory